top of page

Hashimotos tyreoiditt og tarmflora.  

 

                        

 

 

 

Hashimotos tyreoiditt er en sykdom bedre kjent som hypotyreose eller lavt stoffskifte, men det er viktig å legge til at man kan ha hypotyreose uten å ha Hashimotos.

 

Hva er Hashimotos tyreoiditt?

 

Hashimotos tyreoiditt er en autoimmun sykdom i skjoldbruskkjertelen (Thyroidea). I likhet med andre autoimmune sykdommmer forekommer Hashimotos når immunsystemet produserer antistoffer som angriper friskt vev i kroppen, i dette tilfelle thyroxin-produserende celler i skjoldbruskkjertelen. Hashimotos er også den vanligste årsaken til hypotyreose i vestlige land. Antistoffer kan påvises hos opptil 10 prosent i den generelle befolkningen ifølge NHI (Norsk Helseinformatikk) (8) så har du fått påvist hypotyreose er du definitivt ikke alene. I USA er det påvist hos omtrent 25 prosent av kvinner eldre enn 60 år.  Antall nye tilfeller per år er beregnet til å være 0,3 til 1,5 tilfeller per 1000 personer. Det er økt forekomst av Hashimotos tyreoiditt blant pasienter med diabetes type 1, Turner syndrom, Addisons sykdom og hepatitt C.

 

Symptomer på lavt stoffskifte – Hashimotos

 

1. Humørsvingninger, angst eller depresjon

2. Alltid sliten, selv når du får 8 timers søvn

3. Hormonell ubalanse, for eksempel uregelmessige menstruasjon eller lav sexlyst

4. Vektøkning eller vanskelig å gå ned i vekt

5. Kalde hender og føtter

6. Forstoppelse

7. Muskel- eller leddsmerter

8. Tørr hud, sprø negler eller tap av hår

9. Snorking eller hevelse i halsen

10. Hukommelsestap eller «hjernetåke»

 

Standard behandling av Hashimotos inkluderer jevnlig oppfølging av sykdommen, medikamentell behandling med tilskudd av stoffskiftehormoner og i enkelte tilfeller kirurgi ved betydelig utviklet sykdom (struma eller knuter man er usikker på om kan være ondartet). Ingen av disse behandlingene adresserer imidlertid de underliggende problemene som forårsaker sykdommen (1). Ny forskning indikerer blant annet betydningen av mikrober spesielt i tarmen i kombinasjon med andre faktorer, slik som kronisk vitamin D mangel. (2).

 

Hashimotos og tarmflora

 

Forskning publisert i det amerikanske tidsskriftet Thyroid viser at ulik sammensetning av tarmflora (mikrobiota) er viktige faktorer i utviklingen av autoimmune sykdommer, i dette tilfelle Hashimotos (2). Studien ble utført gjennom en tverrsnittsstudie av 28 Hashimotos pasienter sammenlignet med 16 frisk individer.

 

Resultatet viste at Hashimotos-pasienter hadde mindre mangfold av mikrobiota som bidrar til normal immunfunksjon (6). Deltakere med Hashimotos ble også funnet å ha høyere forhold mellom to typer bakteriegrupper, som bare er gunstige i lavere forhold (7). Dette fenomenet kan tilskrives en rekke faktorer som er toksiske for tarmbakterier, inkludert antibiotika, økt tilgjengelighet av reseptfri medisin, plantevernmidler og utbredt bruk av antibakterielle vaskemidler for å neve noen (7).

Betydningen av tarmhelsen når det gjelder autoimmune sykdommer er helt klar. Autoimmune sykdommer har ofte utspring i tarmen via en tilstand som kalles lekk tarm (økt tarmpermeabilitet), og dette støtter teorien om at tarmens helse er en viktig faktor i utviklingen av Hashimotos (2).

 

«Lekk tarm» og autoimmun sykdom

 

For å løse problemer med skjoldbruskkjertelen må vi altså først behandle tarmen (1). Ved lekk tarm (økt tarmpermeabilitet) blir slimhinnen i tarmkanalen skadet og det oppstår unormalt store åpninger mellom tarmcellene. Det betyr at store molekyler som får komme inn i tarmen via mat og drikke og som normalt ikke kan passere tarmveggen får fri flyt. Eksempler på slike molekyler som kan passere gjennom en lekk tarm er proteiner som gluten, helseskadelige bakterier, virus og ufullstendig fordøyde matproteiner samt giftige slaggstoffer fra innsiden av tarmkanalen. Alle disse partiklene slippes inn i blodet og forårsaker en immunreaksjon.

Et glutenfritt kosthold har vist seg å redusere symptomer og gi bedre skjoldbruskkjertel-funksjon for mennesker med Hashimotos (1). Ellers vil et optimalisert kosthold basert på naturlig mat samt tilskudd som virker positivt på fordøyelsen hjelpe med å «reparere» tarmslimhinnen.

 

Frie radikaler – Antioksidanter

 

Hydrogenperoksid (HP) produseres naturlig i kroppen i spesifikke celler for å bekjempe infeksjon, men HP fungerer i realiteten som en fri radikal (pro-oksidant) for å klare dette (3). Det er derfor vesentlig at kroppens egenproduserte antioksidanter glutation og katalase produseres og virker normalt (4). Ved Hashimotos kan denne prosessen hindres, noe som fører til en opphopning av hydrogenperoksid, som vil være skadelig for skjoldbruskkjertelens funksjon.

En studie fra 2017 viste at mineralet Selen som er nødvendig for dannelse av viktig antioksidant i kroppen er avgjørende for skjoldbruskkjertelen, men Selen er også nødvendig for glutation-produksjon som bidrar med å beskytte skjoldbruskkjertelen ved å fjerne overflødig HP (3). (Skjoldbruskkjertelen er organet med det høyeste innhold av Selen i kroppen) I tillegg viste studien at vitamin D og jern (spesielt for menstruerende kvinner) er viktige faktorer i behandlingen av Hashimotos.

 

Mat og eteriske oljer med positiv virkning på Hashimotos

 

 • Probiotisk mat. Fermenterte grønnsaker og frukt.

 • Friske grønnsaker, frukt og bær.

 • Sunne fettsyrer. Olivenolje, kokosolje, Omega 3 og nøtteoljer

 • Belgfrukter og spirer. Kikerter, linser, bønner og friske spirer.

 • Langtidskokt kraft rik på gelatin, aminosyrer og mineraler.

 • Eteriske oljer: Frankincense-, Peppermynte-, Lavendel- og Sitrusolje for å nevne noen (8)

 

Blodsukker/insulin og Hashimotos

 

Alle våre hormonsystemer er forbundet. Det betyr at nivåer av thyroidea-hormoner bl.a er forbundet med nivåer av insulin. Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen for å balansere blodsukkeret. Det er ikke uvanlig å se at pasienter med Hashimoto også har en ubalanse i insulin og blodsukker (1) såkalt insulinresistens, selv hos de om de ikke har utviklet hypotyreose (8).

 

Binyrefunksjon og Hashimotos

 

Binyrekjertlene er ansvarlig for produksjon av stress- og kjønnshormoner. Lav skjoldbruskkjertelfunksjon kan føre til alvorlige ubalanser i binyrene, noe som igjen fører til forhøyede stressnivåer og redusert evne til å håndtere stress.

Kortisol er det viktigste stresshormonet i kroppen. Det er en direkte sammenheng mellom lave nivåer av thyroidea-hormoner og ubalansert kortisolnivå.

For å støtte binyrene bør man sørge for et kosthold rikt på vitaminer og mineraler fra rene, og naturlige matkilder og tilskudd. Ha fokus på stressmestring, som dype pusteøvelser, tilbringe tid ute i naturen, få regelmessig mosjon og prøv gjerne yoga eller meditasjon.

Vitaminer og mineraler

 

Vanlige lave verdier relatert til Hashimotos er Selen, jern og Magnesium men også B12-, D-vitamin og jod. Nivåer av disse testes via blod- og urinprøve. Tilskudd må vurderes individuelt. Studier viser en signifikant forbedring av symptomer på autoimmun sykdom når pasienten behandles for underliggende ernæringsmangler (9).

 

Tiltak som støtter god skjoldbruskkjertelfunksjon:

 

 • Spis glutenfritt (1)

 • Sjekke jod status, jod i døgn-urin

 • Tren regelmessig gjerne 3 ganger per uke

 • Stressmestring, yoga eller andre tiltak

 • Optimaliser med vitaminer og mineraler

 • Få 8-10 timers søvn

 • Unngå bearbeidede matvarer, spesielt raffinerte karbohydrater og sukker

 • Fjern amalgamfyllinger (1)

 • Optimaliser tarmhelsen

 • Finn den underliggende årsaken til ubalansen

Ønsker du hjelp med å optimalisere mage og tarmhelse, kosthold og ernæringsstatus? Du finner kontaktinfo under. Jeg hjelper deg!

 

Ernæringsfysiolog for Kost-Terapi

Anna Ingwardo

anna@annaingwardo.no

www.annaingwardo.no

95225959

 

 

1. https://draxe.com/hashimotos-disease/

2. https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/thy.2017.0395   

3. https://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080102134129.htm

4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090506817301550

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28290237

6. https://www.healthcentral.com/article/thyroid-and-your-gut

7. https://www.drdavidwilliams.com/lifestyle-habits-that-damage-gut-bacteria

8. https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/skjoldkjertelsykdommer/hashimotos-tyreoiditt/

9. https://draxe.com/hypothyroidism-diet-natural-treatment/

Bilde1.jpg
bottom of page