top of page

            Periodisk faste                           

 

 

 

 

 

Faste er en av de eldste formene for diett som har blitt praktisert i menneskets historie, og moderne forskning bekrefter at det kan ha en sterk og fordelaktig innflytelse på helsen din som bla inkluderer effektivt vekttap, reversering av type 2 diabetes og mye mer.

Det er viktig å poengtere at faste og hungersnød ikke er det samme! Fasting er frivillig, og du kan starte eller stoppe når som helst mens hungersnød er en tvunget og vanskelig situasjon uten alternativer.

Faste kan være svært gunstig for mange, men grupper som ikke burde faste inkluderer de som er undervektige eller underernærte, barn og gravide eller ammende kvinner.

 

Visste du at periodisk faste kan bidra med å reversere diabetes og andre relaterte helseproblemer?

 

Det finnes etter hvert mange teorier om hva- og hvor mye du bør spise og når du skal spise for å oppnå best mulig helse. Jeg står fortsatt trygt i min anbefaling gjennom mange år om et karbohydrat-redusert og tradisjonelt middelhavskosthold hvor frisk plantemat står øverst på listen, men vi er ikke like og tilnærmingen bør derfor tilrettelegges.

Vi vet at dagens overflod av lett tilgjengelig mat er uheldig for oss. Vi er preget av mentalt og fysisk stress, spiser uregelmessig og dessverre ofte usunn mat og drikke. 

 

Forskning viser faktisk at vi spiser så ofte som i 15 av dagens 24 timer (1). Mange inntar også flest av sine måltider sent på kvelden. Et slikt spisemønster er en oppskrift på metabolsk opprør og vektøkning.

Full faste kan oppleves tøft, men periodisk faste (Engelsk: Intermittent Fasting) er enkelt. Periodisk faste er fremmet som et spisemønster for å redusere risiko for kronisk sykdom, samt forsinke degenerering, eller sagt med andre ord, aldringsprosessen. Dette skjer via en prosess som heter autofagi (2). En av de mest effektive metodene for å aktivere autofagi er gjennom kalorirestriksjon og periodisk faste. Autofagi betyr bokstavelig talt «selvspising» og beskriver hvordan celler rydder opp skadet innhold og gir byggeklosser for fornyelse. Autofagi utløses når kroppen går fra å forbrenne sukker til å forbrenne fett.

 

Det finnes i dag god dokumentasjon som viser til helsemessige fordeler og en positiv følelse av velvære ved faste (3).

Er du er overvektig og føler du har mistet kontrollen over matinntaket kan periodisk faste være løsningen for deg.

Periodisk faste gir kroppen mer tid til å fordøye det du spiser samt eliminere avfall. Mange biologiske reparasjonsprosesser finner sted når kroppen din er i "hvile" istedenfor i "fordøyelse".

Å spise innenfor et bestemt tidsvindu kan derfor være fornuftig, for eksempel mellom kl 11.00 – 19.00. Det vil si 8 timer til fordøyelse og 16 timer til å være katabol/«reparere».

Biologisk er ikke kroppen vår designet for å fungere optimalt når den kontinuerlig må fordøye mat og derfor kan periodisk faste være en svært god ide for flere å prøve, men ikke start uten kyndig veiledning!

 

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413115004623

  2. https://tidsskriftet.no/2016/12/leder/selvspising-forlenger-livet 

  3. https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-016-1044-0

 

Ønsker du hjelp med kosthold, vektreduksjon, eller bare lære mer om periodisk faste? Jeg hjelper deg gjerne! Ta kontakt: anna@annaingwardo.no – 95225959 – www.annaingwardo.no

Ernæringsfysiolog Anna Ingwardo for Kost-Terapi Anna Ingwardo 

Tesett
bottom of page