top of page

 

Lekk tarm

 

 

 

 

 

 

 

 

Økt tarm-permeabilitet, eller som det ofte blir kalt «lekk tarm» er i ferd med å bli en vanlig tilstand i befolkningen. Ut ifra navnet kan det høres ut som det det kun affekterer fordøyelsessystemet, men sannheten er at det kan føre til en rekke andre plager og sykdommer, i form av en lavgradig og systemisk inflammasjon.

Lekk tarm er forbundet med lidelser som IBS, matoverfølsomhet, matallergi, inflammatorisk leddsykdom, kroniske dermatologiske tilstander mm.

 

Så mye som 80 % av vårt immunforsvar er lokalisert nettopp i tarmen, og vi vet at inflammasjon i kroppen er utgangspunktet til de fleste sykdommer, særlig autoimmun sykdom. 

Hva er lekk tarm?

Tynntarmen fungerer som fordøyelses/absorbsjons-organ for næringsstoffer, men også som immunforsvarets første vokter- og mekaniske barriere mot absorpsjon av bakterier, mat antigener, og andre makromolekyler. Både malabsorpsjon og økt tarm-permeabilitet «lekk tarm» er assosiert med kroniske gastrointestinale ubalanser samt mange systemiske lidelser.

Ved lekk tarm blir slimhinnen i tarmlumen skadet og det oppstår unormalt store åpninger mellom tarmcellene (se bilde under). Det betyr at substanser i tarmen som normalt ikke kan passere tarmveggen nå har fri flyt. Eksempler på substanser som kan passere er proteiner som gluten, patogene bakterier og ufullstendig fordøyet mat samt giftig slaggstoff fra innsiden av tarmlumen. Alle disse partiklene slippes inn i blodet forårsaker en immunreaksjon.

 

Økt andel fremmedstoffer og bakterier i blodet + absorbsjon av toksiner og slaggstoff fra tarmveggen vil kunne overvelde leverens avgiftningssystem, som over tid vil føre til et ekstremt sensitivt immunsystem.

Redusert permeabilitet derimot, fremstår som en grunnleggende årsak til malabsorpsjon med påfølgende underernæring. I visse sykdomstilstander i tynntarmen for eksempel ved glutensensitivitet/cøliaki, kan permeabiliteten til store molekyler øke mens permeabilitet til små molekyler reduseres på grunn av skade på tarmoverflatens mikrovilli/tarmtotter.

Som et resultat blir mikronæringsstoffene(vitaminer/mineraler) mindre tilgjengelige for å hjelpe til med avgiftning av antigener som nå oversvømmer systemet.

Symptomer på lekk tarm:

 • Oppblåst

 • Matintoleranse

 • Stoffskifteproblemer

 • Utmattelse

 • Smerter i muskler og ledd

 • Hodepine

 • Hudproblemer

 • Fordøyelsesbesvær

 • Vektoppgang

 • Metabolsk syndrom

 

Et av de viktigste symptomene som indikerer at du kan ha lekk tarm er en multippel matintoleranse. Delvis fordøyd protein og fett kan sive gjennom tarmslimhinnen og videre inn i blodet som vil aktivere immunapparatet og utløse en allergisk reaksjon. En slik allergisk reaksjon kan typisk uttrykkes som et av symptomene nevnt oven.

 

Ubehandlet kan det føre til mer alvorlige helseproblemer som inflammatorisk tarmsykdom, IBS, leddgikt, eksem, psoriasis, depresjon, angst, migrene/hodepine, muskelsmerter og kronisk tretthet. I tillegg vil den betente tarmen ha et nedsatt opptak av viktige vitaminer og mineraler som inkluderer sink, jern og vitamin B12. Mye tyder også på at lekk tarm kan være en viktig årsak til autoimmun sykdom som inkluderer diabetes type 1.

Hva skyldes lekk tarm?

Lekk tarm oppstår ved er en eller flere ubalanser i GI-traktens fordøyelsesfunksjon. De viktigste årsakene er:

 • dårlig kosthold, med mye ultraprossesert mat

 • kronisk stress

 • toksisk overbelastning

 • Bakteriell ubalanse, dysbiose

De mest vanlige komponentene i mat som kan skade tarmslimhinnen er proteiner i korn, sukker og konvensjonelle, pasteuriserte melkeprodukter.

Et av problemene med korn er innholdet av lektiner. Lektiner er proteiner som fungerer som et naturlig forsvarssystem for planter som beskyttelse mot mugg og parasitter. Dette er en viktig beskyttelse for planter, men uheldig for menneskekroppen. Lektiner skader tarmen når de fester seg i slimhinnen hvor de forårsaker betennelse/lekk tarm.

Lektiner finnes i mange matvarer ikke bare i korn og hvis de spises i mindre mengder, vil kroppen håndtere det fint. Men inntak av store mengder mat som inneholder mye lektiner(f.eks hvete, ris, spelt, og soya) kan være problematisk.

Ved fermentering(melkesyregjæring) av korn (f.eks surdeigsbrød) vil lektiner reduseres og matvaren vil bli lettere å fordøye.

Gluten er et annet protein i korn som også viser seg å skade slimhinnen i tarmen, og igjen føre til lekk tarm hos enkelte. Gluten(gliadin) forårsaker økte nivåer av visse proteiner i tarmen som bidrar til å bryte forseglingen mellom tarmcellene, slik at alt for store metabolitter, bakterier og slaggstoffer kan passere rett gjennom - lekk tarm.

 

Pasteurisert melk kan også være en trigger til lekk tarm, via et protein i melken som heter kasein.  Pasteuriseringsprosessen vil ødelegge viktige enzymer som er avgjørende for å bryte ned bla laktosen(melkesukkeret) i melken.

 

Sukker kan også skape trøbbel i fordøyelsessystemet. Sukker vil bla mate oppvekst av gjær, Candida, og dårlige bakterier som koloniserer og ytterligere kan skade tarmen.

 

Andre faktorer som forårsaker lekk tarm.

Kronisk stress svekker immunforsvaret over tid som igjen svekker din evne til å bekjempe fremmede inntrengere som patogene bakterier og virus som videre kan fører til betennelse og lekk tarm.

 

Giftstoffer - Vi kommer i kontakt med over 80.000 kjemikalier og giftstoffer hvert eneste år, men noen av de verste fiender for utvikling av lekk tarm inkluderer antibiotika, plantevernmidler, aspirin og NSAIDs.

 

Dysbiose – Til slutt, en av de viktigste årsakene til lekk tarm er en tilstand som kalles dysbiose, noe som betyr en ubalanse mellom nyttige og skadelige arter av bakterier i tarmen din. For mange kan denne ubalansen begynne ved fødselen på grunnet utført keisersnitt, eller fordi mor ikke har en sunn tarm selv. Overforbruk av reseptbelagte antibiotika, narkotika, og mangelen på matvarer rike på probiotika mm vil bidra til denne ubalansen mellom gode og dårlige bakterier.

 

Det er viktig at vi ikke lar oss bli overveldet av disse problemene, for den gode nyheten er faktisk at det finnes en løsning for å helbrede lekk tarm.  Jeg bruker en 4-trinns modell:

 

1. Elliminere mat som er problematisk.

2. Erstatte med mat som leger.

3. Reparere med spesifikke remedier

4. Balansere med gode bakterier

 

Jeg har gjennom mange år hjulpet pasienter etter denne modellen med svært gode resultater. 

Kjenner du deg igjen i symptomene nevnt over er du hjertelig velkommen til utredning og behandling hos meg.

Kost-Terapi Anna Ingwardo

anna@annaingwardo.no

95225959

Lekk tarm bilde.PNG
bottom of page