top of page

     ET KOSTHOLD JEG KAN LEVE MED!

Ellen, 66 år og 165 cm høy. "Jeg har prøvd det meste for å oppnå en sunn vekt"

"Mitt møte med ernæringsfysiolog Anna Ingwardo snudde fiasko til suksess for meg.

Nøkkelen er jevn og tett oppfølging, og et kosthold som er personlig tilpasset. For meg er det liten tvil om at ketogen/lavglykemisk Middelhavskost er svaret, sammen med den gode støtten og veiledningen fra Anna"

 

Ketogen kost betyr at karbohydrater er sterkt redusert en begrenset periode.

Lavglykemisk kost tillater litt sunne og blodsukkervennlige karbohydrater.

Prosessen er individuell og må tilrettelegges.

 

"Vekten, energien og fordøyelsen er på plass, og jeg føler meg bedre enn noen gang!

Jeg har etterhvert kunnet introdusere litt sunne og lavglykemiske karbohydrater i mitt kosthold,

og vedlikeholder min sunne vekt lett"

image.png

                                                 

Dette sier Ellen med egne ord:

Å slanke seg er egentlig veldig enkelt. Å finne et kosthold som har den rette balansen for å opprettholde den nye vekta og samtidig trives med maten, er derimot ikke like lett.

 

Sommeren 2019 hadde jeg nok en gang gått ned i vekt i løpet av to mnd. Med intensiv slanking og kaloritelling veide jeg 64 kg. Dette var jeg svært fornøyd med. Ferien kom og med den også ferievaner som resulterte i pluss tre kg.

 

Utover høsten gikk vekten ytterligere opp en kg. Så kom pandemien. Tilværelsen på jobb ble snudd helt på hodet og jeg gikk hele dagen i helspenn. Det ble lett å ty til kaker og småspising for å slappe av.

Hele det sosiale livet ble satt på vent og treningssenteret stengte. Om kveldene ble det TV og mer småspising. Vekten steg fort, og sommeren 2020 var vekten økt til 73 kg.

 

De dårlige «pandemi vanene» fortsatte inn i 2021 og når sommeren kom var vekten ytterligere økt til 77 kg, og fettet la seg særlig rundt magen.

 

Jeg har diagnosen diabetes 2, og i perioder vært medisinert med diabetes medisinen Metformin. I desember 2019 måtte jeg på nytt begynne med Metformin etter å ha vært medisinfri i flere år. Rundt påsketider i 2020 måtte dosen dobles og langtidssukker ble målt til 66. Målingene gikk noe ned med medisiner, men kom ikke under 60.

 

Det var andre helseplager også. Fordøyelsen var uregelmessig og det varierte mellom diare og forstoppelse. Kraftige luftsmerter, særlig ved inntak av søt gjærbakst. Jeg fikk også etter hvert betennelse i spiserøret som måtte medisineres med syredempende medisin (PPH).  

 

Oftere og oftere fikk jeg kramper i leggene på kveldstid. Blodtrykket var lavt, og jeg var plaget av svimmelhet. Kroppen tok ikke opp D-vitaminer og jeg måtte ta tilskudd. Ubalanser i kroppen var til å ta og føle på.

Sommeren 2021 måtte den ene foten opereres for Mortons nevrom og da ble det 6 uker uten trening og turer.

Jeg kan en del om kosthold og gjorde flere forsøk på å komme i gang på egen hånd høsten 2021 uten at dette lyktes.

 

Jeg kom via et tilfeldig nettsøk i november 2021 i kontakt med ernæringsfysiolog Anna Ingwardo. Det ble et vendepunkt for meg.

 

Etter en grundig kartlegging av meg, ble vi ble sammen enige om tett oppfølging med fokus på både vekt og fordøyelse, hvor Anna har spesialkompetanse på begge deler. Ved siden av et ketogent kosthold for effektiv vektreduksjon, dempet inflammasjon og hormonell balanse, anbefalte hun meg en rekke vitaminer og mineraler samt noen fordøyelsesstøttende tilskudd for å avhjelpe min haltende mage og tarm. 

 

Jeg startet for fullt opp 1 desember 2021. Vekten gikk ned i full fart i starten. Etter hvert har vektnedgangen gått saktere, men ikke stoppet helt opp før sommeren 2022, hvor jeg mer eller mindre var kommet til mitt vektmål.

 

I sommerperioden var målet mitt å holde på den vekten jeg hadde i inngangen av ferien. Det har jeg klart. I tillegg til kostholdsendringene har tilskudd av vitaminer og mineraler vært svært bra for meg. Tilskudd for fordøyelsen fases ut nå, rett og slett fordi jeg ikke trenger de lenger. Jeg holder meg også unna fersk melk, men spiser yoghurt. Gluten ble også faset ut av kosten. Sensitiviteten for disse matvarene er bedre nå, men likevel er jeg varsom.

 

Fordøyelsen bedret seg umiddelbart. Leggkrampene forsvant på to uker. Blodtrykket mitt er fortsatt lavere enn det er for de fleste på min alder. Svimmelhet og blodtrykksfall har jeg ikke lengre. Langtidssukker måles nå til 30. Det er med andre ord mer enn halvert!

Jeg kunne også raskt droppe syrehemmende medisin.

 

Nå er jeg 1,3 kg unna det endelige målet mitt, som er å gå ned totalt 20 kg. Jeg opprettholder lett mitt nye kosthold som jeg er blitt svært glad i. Masse grønnsaker, rene proteiner fra sjømat og norsk kjøtt og vilt, sunne fettsyrer og «langsomme karbohydrater» som ikke påvirker mitt blodsukker nevneverdig.

Jeg baker brød, rundstykker og knekkebrød selv etter Anna sine oppskrifter. Jeg bruker kun hjemmelaget og karbohydrat-redusert granola. Jeg unngår så langt det går å bruke ferdigkjøpt og prosessert mat, og heller lager alt fra bunnen av, med kun rene råvarer.

 

Fra sommeren 2022 har jeg begynt å unne meg å spise litt mer av det som serveres for alle andre når det er sosiale lag. Her prioriteres det og jeg spiser små porsjoner når det er snakk om det som er søtt og inneholder mye «raske karbohydrater» (hvitt mel og sukker).

 

Det beste med dette kostholdet er at det er fullt av gode smaker og kan varieres i det uendelige. Resten av familien liker det også, men de vil gjerne ha tradisjonelt tilbehør som ris og poteter. Jeg opplever derfor ikke å måtte sitte med noe helt annet enn andre på tallerken. Det tar ikke lengre tid enn å lage annen mat, men krever planlegging når det gjøres innkjøp.

 

På bakgrunn av gamle erfaringer med slanking vet jeg nå at det er slik jeg må leve for at vekten ikke på nytt skal begynne å gå i feil retning. Tusen takk til Anna for hennes kunnskap, hjelp og støtte.

Hilsen Ellen

 

Kost-Terapi Anna Ingwardo

anna@annaingwardo.no

95225959

005c_edited.jpg

Matoverfølsomhet

og ubalanse i

mage og tarm

På Scales

Veiledet og trygg

vektreduksjon

bottom of page